2009 25/03

Flytta till Amsterdam?

Nu har jag lagt till en ny kategori på bloggen – Bo i Amsterdam. Där kommer ni hitta praktisk info om hur det mesta fungerar här.

Här kommer några tips för er som vill flytta till Amsterdam:

1. Letar du efter lägenhet i Amsterdam? Var beredd att betala. Det är inte billigt att bo här. Kontakta så många mäklarbyråer du bara kan och boka visningar. Här är några länkar:

http://www.perfecthousing.nl/

http://www.funda.nl/

http://www.xpatrentals.com/

http://www.livingtoday.nl/

2. För att kunna registrera dig här i Nederländerna behöver du en apostillestämplad översättning av ditt svenska personbevis. http//sv.wikipedia.org/wiki/Apostille

3. Sofi-number är motsvarigheten till personnummer. (Det behöver du för att kunna jobba, skaffa bankkonto/sjukvårdsförsäkring osv.) För att få sofi-number måste du ha en bostad där du kan skriva dig.)

4. Alla som bor i Nederländerna måste ha en privat sjukvårdsförsäkring! Så kolla upp vad det finns för försäkringsbolag och skaffa en försäkring!

5. VISA-kort räknas som kreditkort här. De flesta restauranger och caféer tar inte emot VISA, så glöm inte att ta ut pengar innan du ska äta eller fika ute.

6. På tal om sopor. Så här funkar det. Två dagar i veckan ställer man sopor och annat man vill slänga utanför sin port. Det roliga med detta är att folk slänger allt möjligt inklusive möbler och ibland råkar man se rätt så fina grejer stående ute på gatan.

7. Posten kommer även på lördagarna.

8. De flesta holländare är jättebra på engelska (speciellt här i Amsterdam), så man klarar sig bra utan holländska. Detta betyder dock inte att du inte behöver lära dig språket!

keizersgracht

En kommentar

Kommentera

CommentLuv badge

copyright 2008-2009 29 kvadrat