2009 15/05

Att cykla i Amsterdam!

Amsterdam är en av de städerna i världen som det cyklas mest i, och frågar du holländarna varför de gör det så är det inte för att få motion, det är helt enkelt det smidigaste sättet att ta sig fram längre sträckor här. I Amsterdam cyklar alla, gamla som unga, på väg ut på fest som på väg till jobbet, men tro inte att det är bara att hyra en cykel själv så ser du ut som en holländare. Det tar både tid att vänja sig vid att vara fotgängare och inte bli påkörd av cyklister och också cykla i samma tempo som de infödda. När du väl får upp farten, se upp så du inte cyklar ned i nån kanal. Mer än 50 cyklar dras upp från kanalerna varje dag, och kom ihåg att en hel stad kommer skratta åt dig om du sätter på dig cykelhjälmen du har hemma, för här har INGEN hjälm.

Själva cyklarna här är också lite annorlunda mot vad du är van vid och de kan lätt delas upp i två olika kategorier. Först är det alla gamla slitna cyklar. Här är det inga tunna däck eller tuffa nya cyklar med många växlar som gäller, utan tvärtom får de gärna se ut som de håller på att ramla ihop vilken sekund som helst, så länge de har en riktigt skön stor och gammaldags sadel att sitta på. Sen så finns det de lite grövre arbetscyklarna – de har gärna pakethållare både fram och bak, eller minst en eller två stora korgar där du kan ha all ost du har köpt från din närmaste ostaffär, eller ofta t om en stor vagn där fram som du kan ha både dina och din grannes barn i. (utan hjälm, såklart!)

Lite roliga fakta om cyklar i Amsterdam och en konstig film på youtube.

cyklar2

onsdag22apr1

snc11435

promenadso31

konstigcykel1

9 kommentarer

 • vad många cyklar! :I

 • Da jeg var i Nederland bodde vi i Sneek, Friesland. Jeg lånte en sykkel av venninna mi og off we go, vi syklet inn til byen. Tok sikkert bare 10 min eller noe, men jeg greide å krasje i alt som var. Hun var jo vant til å sykle der og syklet foran meg, men jeg visste jo ikke at man skulle rekke ut hånda å vise hvor vi skulle og masse sånn. Jeg krasja også i noen røde ”stolper” som var fordi ikke bilene skulle kjøre der. Og det var jo ingen bremser på syklene! Men jeg følte meg høy i hatten der jeg satt på den utrolige høye sykkelen og syklet i Nederland 😀

 • fina bilder från stan!…vi hyrde cyklar en dag i Amsterdam..mysigt var det, och man behöver ju kanske inte så mycket växlar när det är platt överallt :)…men de går ju inte direkt att jämföra med våra sportiga varianter härhemm eller visst! …har ni nästan sommar hos dej nu?
  ha en trevlig fredag!

 • SV: Den är ju väldigt snygg! Men börjar bli lite hooked på den gröna också 🙂

  Du får göra en liten shopping-guide över amsterdam! 🙂 Vore kul och se vad staden har att erbjuda 🙂

 • åh, amsterdam verkar så galet fint. dit vill jag åka en dag 🙂

 • Oj vad cyklar;D

 • Åh tusen tack, vad glad jag blir! 🙂

 • Åh vad härligt med så mycket cyklar! Det skulle man gärna vilja se här i Sthlm. Jag har börjat cykla varje dagen till jobbet nu, och det är såå härligt. Motion + att det går snabbare. Perfekt!

 • Herrejisses va cyklar! Såg faktiskt just dom i våning på vår båttur i Amsterdam – man hoppas ju att folk hittar sin egen i vimlet:-)
  Ja, harissarätten var jättegod! Rekommenderas starkt!

Kommentera

CommentLuv badge

copyright 2008-2009 29 kvadrat