2009 10/06

10 saker du inte visste om Amsterdam

snc10886

1. Gardiner och persienner är inte så vanligt – och folk är inte blyga. Du kan se in hos de flesta som bor på bottenvåningen, hela tiden, vad de än gör. Och har de ingen balkong så sätter de gärna ut sitt matbord på trottoaren. Det tar ett tag att vänja sig vid. Tro inte alltid att det finns plats att gå på trottoarerna.

2. Amsterdam ligger i Holland, som ligger i Nederländerna. Tänk Holland som motsvarigheten till ett svenskt landskap, ungefär.

3. Siffror: Det finns över 1200 broar, en miljon cyklar (fler än invånare, dubbelt så många som bilar), 300 coffee shops, 28 parker, 21 marknader, 2500 husbåtar (en är ett hem för katter), 165 kanaler, sex väderkvarnar och det besöks av ungefär 16 miljoner turister om året.

4. Amsterdam har en tunnelbana, fast de flesta här ville inte att den skulle byggas, och några hus har rasat för att den byggdes.

5. Amsterdam har fler museum per yta än någon stad i världen, och här kan du se 26 målningar av Rembrandt och över 200 av Van Gogh. Här finns allt från en filial till det världskända Hermitage i Sankt Petersburg till, såklart, ett cannabismuseum.

snc12098

6. Diamanter och Amsterdam har en lång historia. Här skars den kända Koh-i-noor diamanten och det finns diamantmuseum och över 30 ”diamantfabriker”.

7. Om vattnet skulle stiga bara lite i världen så skulle Amsterdam vara en av de första städerna att försvinna, för hela staden ligger egentligen under vattenytan. Alla hus är byggda på träpelare, under centralstationen finns det ungefär 6000 stycken. Det betyder också att folk från Nederländerna är riktigt bra på att undvika att landet blir nästa Atlantis – från Hans Brinker till att de hjälpte USA reparera New Orleans efter Katrina.

8. Människor från nederländerna är längst i hela Europa, och också i snitt väldigt unga jämfört med resten av Europa.

9. Anne Franks hem, som du fortfarande kan besöka här i Amsterdam, låg i samma kvarter som nazisternas högkvarter. Det kanske var därför hon klarade sig så länge, för hon bodde praktiskt taget under näsan på dom.

10. Nederländerna och Amsterdam exporterar väldigt mycket. 70% av världens bacon kommer härifrån, 75% av alla blomlökar och landet är på tredje plats i världen när det gäller jordbruksexport. Och det för ett land som bara är 0.0008% av världens yta är det inte så pjåkigt.

Vet ni något roligt om Amsterdam eller Nederländerna som jag har glömt?

Similar Articles

7 kommentarer

 • Hmm .. De er veldig hyggelige og folk du aldri har sett før kan si hei til deg og smile når du er ute og går!
  Takk for informasjon!

 • Kul information! Kanon bra blogg.

 • kul att få veta! ha en bra kväll!

  annas senaste blogginlägg..ja, jag njuter av det

 • Sv: Tack!
  roligt fakta! 🙂

  Olofs senaste blogginlägg..I’m waiting for the train, the subway that only goes one way.

 • Nu blir jag välsdigt sugen på en amsterdamweekend! Har varit där en gång men det var över endast 1 dag och det minns jag inte mycket av förutom att den del av stan där jag var såg mysig ut 🙂

  Jennas senaste blogginlägg..Fröken effektiv som packåsna

 • Hej.
  Jag har bott i Amsterdam i over ett ar nu. Det jag alskar mest ar att ingen bryr sig om regler eller hur staden ser ut. Mitt pa shoppinggatan ligger ett sexmuseum t.ex. Kostar 2,5 euro att komma in. Sedan luktar hela staden Weed, och alla roker pa helt oppet. Det ar olagligt nu, men polisen bryr sig inte.
  Gar man ut i Amsterdam ska man ga till Leidseplein och ga med i ”Pub Crawl”, da man far folja med ca 100 turister till 6 olika klubbar. Helt underbart!
  Amsterdam har de basta festerna i Europa. Varje ar har dom Sensation White i Amsterdam Arena da varldens kandaste Dj’s spelar. Alla klar sig helt i vitt och det ar Trance musik fran 21.00 till 06.00.
  Andra saker som jag tycker ar facsinerande ar alla olika sorters cyklar. De har verkligen utvecklat ”cykeln”. Det finns sidovagn for barn, en halv cykel bakpa for barn, cyklar man ligger pa, cyklar med motor, nagot som liknar trampbilar och oandligt mycket mer.
  Amsterdam ar en av de mest internationella staderna i Europa och Alla kan prata engelska.
  En negativ fast lite rolig sak, ar att de inte har nagon regel for att plocka upp hundbajs. De ar jatteackligt, och i parkerna star det t.o.m skyltar med ”Hundtoalett”.

Kommentera

CommentLuv badge

copyright 2008-2009 29 kvadrat