2009 21/04

Red Light District

Amterdam är inte bara pittoreska hus, kanaler, smala gator, mysiga caféer, konstgallerier, cyklar och tulpaner.

Nästan alla har väl hört talas om Red Light District nån gång, det som man kanske inte vet är att det finns tre olika Red Light Districts i Amsterdam. Huvudområdet ligger i Walletjes zonen (mellan Centralstationen och Nieuwenmarkt), medan de andra två finns i Singel (mellan Raadhuistraat och Centralstationen) och i de Pijp.

Det största Red Light Distriktet lämnar inget till fantasin (i Walletjes zonen), man möts av tjejer i skyltfönster som erbjuder sina tjänster, mängder av sexshops och barer. Amsterdam är en stad med en liberal inställning till lätta droger, prostitution och pornografi. Stans största Red Light District är absolut värt ett besök, för att få se en helt annan sida av Amsterdam. Holländare har en liberal inställning till det här konceptet och ser inte det som något kriminellt. Det är en del av livet.

Prostitution är lagligt i Nederländerna, sedan oktober 2000 är det tillåtet för de prostituerade i skyltfönstrena att lagligt erbjuda sina tjänster och diskutera priset. De betalar skatt som vilken anställd som helst, har rätt till statlig sjukvård och precis samma rättigheter som vilken skattebetalare som helst.

Det som man ofta inte tänker på när man är i Walletjes zonen är att det är faktiskt stadens äldsta och vackraste del, med dess kanaler, gamla hus, långa smala gator och den gotiska kyrkan Oudekerk.

red-light-district-amsterdam

redlight

OBS! Det är strikt förbjudet att ta bilder på tjejer i skyltfönstrena.

Similar Articles

23 kommentarer

 • ojdå , jag har aldrig varit i amsterdam faktiskt.. vad händer om man fotar dom ?

 • ja, man är alldeles för lättpåverkad. 🙂

  Intressant inlägg om Red light district!

 • Underbar sida med massor av valueble tips för mig som snart ska dit på Queensday =)

  Kommer du att stanna i Amsterdam under den helgen? Har fått höra att alla locals lämnar stället då.

  btw, jag och min kompis ska på på ett hotell i någon hamn… på De Ruyterkade… hur är det där? Jag var och är fortfarande skeptisk.

  Anna

 • Svar till Anna Nilsson: Tack, vad roligt att du gillade bloggen! Jag kommer vara kvar i Amsterdam då! Flyttade hit i september förra året, så jag har inte sett hur man firar Queensday. Ska bli spännande att se! Man säger att Queensday är en av de bästa dagarna på året att vara i Amsterdam! Det är då det händer otroligt mycket i stan.
  De Ruyterkade ligger bakom Centralstationen, så det är inte alls illa! Dock vet jag inte vad det är för hotell ni ska bo på. Hoppas att resan blir kanon!

 • Hejsan, jag var där för några månader sedan, och såg red light för första gången, men jag tyckte att tjejerna såg rätt nergångna ut, det var ju inte som en vanlig dag på jobbet direkt, oavsett lagligt eller inte, så såg ingen av direkt ”happy” ut.
  Himla bra blogg du har för övrigt!

 • sv: ja du har rätt, det är ägg!
  vad gör du då? <3

 • Usch vad hemskt… vill nog aldrig åka dit…

 • Vilken knasig värld!

 • SV: Iofs men ändå… mår dåligt bara jag tänker på det =(

 • hehe efter ett år i kalmar har jag lärt mig att skrika inte hjälper något, man måste gå till attack och döda:p men idag skrek jag då haha

 • God daaaamn! bor du i amsterdam? det var annat det! 🙂

  Njaaa, jag tyckte att det smakade annorlunda.. Men det är nog något jag så gärna har inbillat min hjärna för jag var tvungen att ha med koffein för jag skulle sitta uppe hela natten och plugga till en tenta! 😀 Fick mitt kaffe till slut, tpy mitt i natten och jäävlar vad det hjälpte. Inte på ett koncentrerat sätt utan du vet, mer.. all over the place.. Jag skulle göra allt på samma gång. Läsa, skriva, lösa uppgifter! Galet!

 • Oj! De bara står där liksom?! Haha vad knäppt…

 • Hur tog du bilden Natasha? Foljer garna med pa nagon av dina foto expeditions i framtiden! x

 • De där bilderna borde jag nog tagit bort för länge sen. Det var inte jag som tog dem.

Kommentera

CommentLuv badge

copyright 2008-2009 29 kvadrat