2009 29/04

Det är bara en dag kvar till Drottningdagen!

qd3

Idag är det den 29 april, vilket innebär att det är bara en dag kvar till Drottningdagen (Koninginnedag på nederländska), Nederländernas nationaldag, som är ökänd för dess fantastiska gatufirande, speciellt här i Amsterdam. Men hur spännande?!

Historia

För första gången firades Drottningdagen år 1885 för att fira Princessa Wilhelminas födelsedag och för att skapa en nationell festdag för den då relativt nybildade monarkin i Nederländerna. När drottning Juliana tillträdde tronen år 1948 flyttades Drottningdagen till dess nuvarande datum, hennes födelsedag den 30:e april. För att hedra Juliana behöll nuvarande drottning Beatrix drottningmoderns födelsedag som festdag vid hennes tillträde.

Varför är Drottningdagen så kul och hur firar man den?

Det sägs att Drottningdagen är en av de absolut roligaste dagarna på hela året! Speciellt i Amsterdam firas det stort. Nederländare firar det på gatorna och är klädda i orangea kläder (färgen kommer av att man firar familjen Oranje-Nassau). Det anordnas mängder med marknader, många konserter hålls utomhus, folk åker båt på kanalerna och det råder en helt fantastisk festivalstämning precis överallt. Det är en stor fest, helt enkelt.

Drottningnatten/Koninginnenacht

Sedan början av 90-talet anordnas det mängder av gatufester i Amsterdam och Haag natten till Drottningdagen. Under Drottningnatten håller i stort sett alla barer öppna hela natten och det råder festivalstämning i många holländska städer.

qd

8 kommentarer

Kommentera

CommentLuv badge

copyright 2008-2009 29 kvadrat