2009 13/12

Tiden som personlig assistent

Här om dagen läste jag ett inlägg om hur det är att jobba på ålderdomshem. Det var så äkta och fint. Det var så mycket man kände igen och helt plötsligt så mindes man allt det där som man själv varit med om.

Under de tre åren, då jag pluggade på Socialhögskolan i Stockholm jobbade jag som personlig assistent och vårdbiträde. På kvällarna och helgerna. (Jag tog inget studielån för jag tyckte att det var helt onödigt.) Mitt första jobb som personlig assistent kommer jag aldrig glömma. Det var så himla mycket som jag lärde mig under den tiden. Jag trivdes bra, oftast var det trevligt och till och med kul. Som assistent följde man med på olika aktiviteter, fikade, umgicks mm. Sen så fanns det en annan sida också. Ibland var det rent ut sagt förjävligt och jobbigt, både fysiskt och psykiskt. Speciellt när man jobbade tolvtimmarspass några dagar i sträck (på sommaren). Man var så utmattad så man visste inte vad man hette och ville bara åka hem och lägga sig. Men i det stora hela har det fungerat riktigt bra och jag har massor med roliga minnen från den tiden. Jag har lärt mig så mycket sånt som jag skulle aldrig lärt mig annars. Spela på hästar, ta insulinprov, köra permobil, göra chokladtryfflar, koka kompott, hantera stress och alla möjliga jobbiga situationer, samarbeta med folk som man inte gillade och mycket annat.

Jag kommer ihåg min sista dag på jobbet väldigt bra. Allting gick smidigt den dagen, passet var slut och det var dags att säga hej då. Men helt plötsligt så stod man där med en stor klump i halsen och visste inte vad man skulle säga. S. fick tårar i ögonen och det var jättejobbigt. Sen kramades man och sa en massa fina ord. Och det var det.

Under tredje året på Sopis jobbade jag extra på ett servicehus, vilket var väldigt annorlunda mot det assistentjobbet jag hade innan. De personer som bodde där var mycket äldre, det var mer stressigt, mycket mer att göra och framför allt psykiskt jobbigt för att man såg hur sjuka, ensamma och ledsna många var.

Jag tänkte också tipsa om en bok, som handlar om hur det är att vara någons personlig assistent – ”Utan dig kan jag inte smaka på snön”. Den är helt fantastisk.

Similar Articles

12 kommentarer

 • Ett otoligt viktigt jobb. Beundrar människor som tar så stort ansvar för andra människor.

 • Ett jobb jag själv borde tagit när jag hade möjligheten, men backade ur och va för kräsen. SÅ dumt, men efter gymnasiet vet man inte så mycket, däremot nu så … Himla fint skrivit.

 • Åh vad glad jag blir att du tyckte om det. Nu kanske fler kommer besöka min blogg också? En länkning kan betyda mycket fniss!

  Tack så mycket! Ha en glad lucia du med!

 • Sv: Tack så mycket vad jag blir glad!

 • Åh, har aldrig jobbat som personlig assistent, men jag har daremot jobbat som resurs på en förskola. Ett jobb som jag aldrig kunde se mig själv ha, men det blev något av det mest utvecklande jag gjort i mitt liv. Helt underbart.
  .-= Nathalies senaste inlägg: Dalí Dalí =-.

 • jag har praoat på ett ålderdomshem en gång vilket var väldigt lärorikt och roligt. supersköna människor.

  ska spana in den där boken också.
  .-= smäms senaste inlägg: Villu och Annas inflyttningsfest =-.

 • jag har sommarjobbar inom hemtjänsten och de är verkligen inte ett lätt jobb. fint du har skrivit.

 • Låter väldigt intressant och givande. Är väldigt, väldigt glad att ni finns som är bra på att ”ta hand” om de som behöver det. 🙂
  .-= Malins senaste inlägg: Fototriss – Glitter =-.

 • jag gjorde prao på äldreboende/långvård i åttonde klass och det är det värsta jag gjort. Jag klarade inte av det.
  Sen dess har jag tyckt att de som ska ha miljonlöner och är samhällets hjältar är de som tar hand om våra gamla.

 • Intressant. Pratade med en som också hade jobbat som personlig assistent. Berättade att allting såg ut på precis samma sätt varje dag. Det lät ganska psykiskt nedbrytande tycker jag. Men det är verkligen ett yrke som behövs.

 • Jobbar själv som PS och jag håller med dig, hade nog aldrig lärt mig så mycket någon annanstans. Boken skall definitivt inhandlas och läsas!

  Önskar dig en God Jul! 🙂

Kommentera

CommentLuv badge

copyright 2008-2009 29 kvadrat