2009 08/12

Sinterklaas och hans svarta slavar

Sinterklaas

Sinterklaas och hans svarta…ehm…medhjälpare.  Sinterklaas är den holländska benämningen på helgonet Sankt Nikolaus (han har en svart medhjälpare Zwarte Piet, eller rättare sagt brukar det finns fler än en), den holländska jultomten med andra ord. Som jag nämnt förut, så har jag fortfarande inte vant mig vid hur holländare firar jul. I Nederländerna firar man Sinterklaas den 5:e december. Ärligt talat så hade jag absolut ingen julkänsla i lördags då vi strosade på stan, allting såg ungefär som vanligt ut… Förutom det att man kunde se Sinterklaas och hans svarta slavar lite överallt.

SNC16177

Än så länge har jag dock inte sett en riktig Sinterklaas-parad här i stan, vilket är lite tråkigt.

Den grejen att holländare firar jul så tidigt är nog det minst konstigaste av allt det där som rör firandet. Jag skulle tro att de som inte är födda i Nederländerna kan ha lite svårt för att förstå varför man avbildar Sinterklaas medhjälpare på det här sättet. (Bilden nedan)

zwarte_pieten

(Bilden är lånad härifrån.)

Frågar man varför de ser ut som de gör, så får man svaret att detta beror på alldeles för mycket klättrande i skorstenar. Att man blir svart i ansiktet är ju helt förståeligt, men vad hände där med läpparna och håret? Och varför dessa stora ringar i öronen?

Läs gärna mer om Sinterklaas här.

Similar Articles

7 kommentarer

Kommentera

CommentLuv badge

copyright 2008-2009 29 kvadrat