2009 09/05

Estlandsresan: Dag 2

Vilken intensiv dag det har varit! Jag har träffat familjen, en kompis, som jag inte sett på hur länge som helst, strosat runt på stan, varit på Stadsbiblioteket, fikat på ett mysigt fik i Gamla Stan, shoppat i Viru Keskus och berättat om Amsterdam. En riktigt rolig dag, som jag är väldigt nöjd med.

Vår runda på stan var lite speciell. Vi började med ett besök på Stadsbiblioteket.

t7

Min kompis skulle låna en bok, så jag följde med dit. Jag har aldrig tyckt att Stadsbiblioteket är mysigt. Det är verkligen allt annat än mysigt. Det är lika med ångest. Det har spenderats alldeles för många timmar där. Oftast med väldigt ”speciella” böcker. Mycket läsning om Estlandssvenskar, estniska dialekter och annat i den stilen.

t

Sen gick vi förbi Alexander Nevskijkatedralen, som är Tallinns största kupolkatedral. Den byggdes på Domberget år 1900, när Estland var en del av den ryska tsarens imperium. Katedralen är tillägnad prinsen av Novgorod, Alexander Yaroslavitz Nevskij, som ledde det berömda Is-slaget vid sjön Peipsis strand den 5 april 1242.t1

Katedralens klocktorn rymmer 11 klockor. En av dem är stadens största och väger 15 ton.

t2

Utsikt över Gamla Stan

t6

t3

Gamla Stan

t5

Viru Keskus – ett stort köpcentrum i centrala Tallinn.

Planen för kvällen var att gå ut, men vi blev så trötta efter allt springande på stan, så det blev ingen utgång. Det blev en mysig hemmakväll med vin och god mat i stället. Riktigt trevligt!

Similar Articles

4 kommentarer

Kommentera

CommentLuv badge

copyright 2008-2009 29 kvadrat