2011 24/01

På tal om skitjobb

På tal om skitjobb. Jag har gått och tänkt på det de senaste dagarna, för ibland får jag höra att det måste vara tråkigt att göra det jag gör. Tråkigt kan man tolka här på olika sätt.

Jag är 28 år och under de senaste sex åren har jag pluggat väldigt mycket och haft alla möjliga jobb. Jag har jobbat på barnsjukhus; på en kryssningsfärja, vilket också var ett av de roligaste jobben jag har någonsin haft (det förtjänar ett eget inlägg och nån gång ska jag kanske skriva om det); jag har praktiserat på en familjerättsbyrå och skrivit vårdnadsutredningar som sen skickades till domstol; har tolkat och översatt en bok; har jobbat på hemtjänsten, som personlig assistent och med hotellbokningar. Och jag skäms inte för något. Under min tid som personlig assistent lärde jag mig så himla mycket och är väldigt tacksam för att jag har haft en sån erfarenhet. Vad ska jag skämmas för? För att jag har hjälpt en annan människa som inte kan klara sig själv? Jag har också varit arbetslös ett tag och under den perioden har tagit hand om hushållet.

Nu jobbar jag som data entry clerk och jag gillar det. Det är väldigt olika från dag till dag och kan vara sjukt stressigt ibland, men det är inte tråkigt. Förutom xmlfil-uppdaterandet har jag översatt lite olika saker och det har varit kul. För det är egentligen det jag vill göra. Jobba med språk, på ett eller annat sätt. Jag ser inte på det här jobbet som något oviktigt, tråkigt eller enformigt. Och även fast det är bara tillfälligt, så är jag väldigt nöjd med det jag har och är glad över att jag har lärt mig alla dessa saker.

Vad vill jag säga med det här inlägget? Kanske bara skriva av mig. Kanske vill jag säga att jag tycker att ens identitet inte är det man gör, det är så mycket mer. Kanske bara säga, igen, mest för att skriva av mig, att jag inte bryr mig om status speciellt mycket och att jag inte förstår mig på statusmänniskor. Och att jag inte tycker att jag är oambitiös bara för att jag inte har gjort värsta karriären i en viss bransch. Än. Jag mår bra, har en inkomst, bor väldigt centralt i en stad jag älskar, har världens bästa familj och man. Det räcker för mig. Nu.

Agnes har skrivit en mycket läsvärd artikel om synen på skitjobb för några veckor sen.

Similar Articles

3 kommentarer

  • Jag kan bara säga att jag håller med det du skrev och att jag är glad att ha dig som min vän. Det är sorgligt att man (ofta) träffar folk som inte förstår att man kan känna sig rik även då man har ett ‘skitjobb”..

  • Jag har också haft jobb som folk säkert skulle definiera som skit, men för mig har alla jobb varit nyttiga erfarenheter och jag ångrar inget av dem.

    Du får baka egna semlor! Jag vågar inte, för jag skulle nog äta upp alla på en gång…
    .-= Fifis senaste inlägg: Den där magen =-.

  • Man måste ju på något vis själv vara nöjd med sitt jobb. Man kan ha, i andra ögon, världens toppjobb, men samtidigt historiens sämsta arbetskamrater. Då har jag hellre ett ”sämre”/”Tråkigare” jobb om det nu fanns roligare arbetskamrater.
    .-= pelles senaste inlägg: Sängslem =-.

Kommentera

CommentLuv badge

copyright 2008-2009 29 kvadrat