2012 01/11

På tal om ekologiskt

Det bästa med att ha ett par veckor ledigt innan man ska börja på ett nytt jobb är just det där med att man kan göra precis vad man vill utan att ha dåligt samvete, som att lyssna på radio mitt på dagen, eller läsa en bok precis när man känner för det. Igår lyssnade jag på radio ett och ett program om miljö, konsumtion och våra matvanor. Mycket intressant och tänkvärt! Och diskussionen på Twitter med, även fast det fanns massor med kommentarer man blir mörkrädd för, speciellt när det inte handlar om okunskap hur man kan leva klimatsmart, vilka val är bättre för miljön/hälsan/arbetsförhållanden osv osv. Kommentarerna i stilen: ”Ja, jag vet allt det där, men vill/kan inte bidra”.

Som den här:

”Ärligt talat, jag ser hellre att mina ungar blir mätta än att grisen vi just åt hade en lycklig barndom. Ibland MÅSTE man välja!”

Och så här fortsatte det sen:

– Ändå tycker du att det kan vara berättigat att äta ett djur som har levt dåligt? Istället för att äta något annat.
– Nu kanske man inte behöver tolka allt ordagrant, var menat som ett exempel. Men jo, väljer jag mellan barnens behov och djurets..

Ehm, vad säger man?

Den här kommentaren får mig att tänka på falukorv för tio spänn som säljs på ICA, framför allt dess innehåll. Tänker jag lite längre på det blir jag spyfärdig.

Det var riktigt kul att lyssna på Tanja Dyredand, som driver bloggen ekostil.se och som har testat att leva helt ekologiskt i ett år och berättat sen om hur det har gått. Det har visat sig att det inte alls är dyrt att leva ekologiskt, som många tror, om man gör smarta val, lagar mat efter säsong, experimenterar med matlagning osv osv. Men oj vad provocerande det tydligen är. Det var många som ringde och var helt upprörda över detta tänk. ”Jag brukar ställa tillbaka mjölkpaketet om jag råkat ta fel, om mjölken är ekologisk alltså”-kommentaren påminde mig om hur många gånger jag hört folk fråga om icke-kravmärkta varor på Konsum när det endast fanns ekologisk motsvarighet kvar och muttra något surt sen.

Det är klart att alla inte har samma förutsättningar, men jag tror att alla med en inkomst kan leva klimatsmart. Man kan ju hitta sin egen nivå. Göra det som känns ok för en. Dessutom håller jag med om att det inte är dyrt att leva ekologiskt om man gör smarta val och experimenterar med matlagning. Det finns ju hundratals fantastiska recept på nätet man kan testa – här är till exempel ett på bönburgare som är bland det godaste jag ätit någonsin! (Jag var bara tvungen att nämna det!) Vill man inte ha burgare kan man göra biffarna och ha något annat till. Och visst tar det lite längre tid att göra saker själv, som att baka bröd (och sedan frysa in givetvis) eller göra egen ost, men det tar inte en evighet, som många tror. Jag var ju förvånad själv över att det är så himla enkelt att göra egen ost. Det är inte bara enkelt utan billigt också.

Jag kom också att tänka på en sommar för hundra år sen, när jag jobbade som au-pair i en familj, där föräldrarna lagade världens enklaste mat till barnen, när de inte orkade anstränga sig, à la köttbullar/fiskpinnar med pulvermos, korv stroganoff (korv med bröd var också populärt) för att sedan äta något helt annat själva, efter barnen har lagt sig. För barn gillar ju sånt mest, eller? För barn gillar ju inte grönsaker, eller hur var det nu igen?

Även om det kan låta klyschigt men allt handlar ju om prioriteringar, och ibland MÅSTE man faktiskt välja.

Similar Articles

En kommentar

  • Vad glad jag blir att mina burgare blir omnämnda i ett sånt här sammanhang! För att inte tala om hur roligt det är att någon annan gillar dem, de är helt klart mina favoriter och jag lagar dem alldeles för ofta!

Kommentera

CommentLuv badge

copyright 2008-2009 29 kvadrat