2010 06/01

Om mitt 2000-tal

2000 gick jag sista året på gymnasiet. Hela det året bestod av en enda sak – plugg. Samtidigt som jag gick på gymnasiet, pluggade jag till undersköterska på en annan skola (tre kvällar i veckan). Där gick jag mest för språkets skull. Estniska är inte mitt modersmål, så jag tänkte att två års studier på estniska skulle göra väldigt mycket. Avslutade studierna och fick mitt första jobb på ett barnsjukhus strax efter.

2001 tog jag studenten och sen sökte in på en massa olika universitet. Kom in på två program som var helt olika, men väldigt spännande båda två: bioteknik och nordiska språk. Som tur är, så valde jag bort biotekniken och började läsa svenska, lingvistik och en massa andra spännande ämnen som hade med språk att göra. Trivdes hur bra som helst och skaffade en hel del nya vänner.

2002 Universitetsstudier. Det var väldigt kul, men också väldigt stressigt och tog i stort sett all min tid. I juli åkte jag på en kurs till Östersund, som jag trodde skulle bli världens roligaste grej och som blev inte alls som jag hade tänkt mig. Var så himla glad när jag kom hem!

2003 Studierna på universitetet fortsatte och det var fortfarande väldigt kul. Sen kom sommaren och jag började jobba som lekledare på en kryssningsfärja. Det var världens roligaste jobb som bestod av utflykter med barnen till kommandobryggan, olika sorters lekar, frågesport och det faktum att jag var tvungen att se ut som Ronja Rövardotter gjorde det hela ännu roligare. Man jobbade 5 timmar, sen hade man massor med fritid och kunde göra vad man ville. Personalen var trevlig och själva jobbet – inte alls jobbigt, med få undantag så klart (en utflykt till kommandobryggan med 25 danska scouter utan att kunna ett ord på danska och de tillfällen när barnens pappor helt plötsligt ville umgås och bjuda en på öl.) Jag hängde mest med ett trevligt gäng dansare och det hela var väldigt roligt. Dessutom fick man bra betalt. När jag inte jobbade, så träffade jag mina vänner, vi umgicks, fikade, gick ut och hade det trevligt. Sen fick jag mitt andra stipendium från SI och åkte till Axvall, där jag skulle plugga i ett år. Jag hade absolut inga förväntningar inför resan och hade ingen aning om hur det skulle bli. Axevalla Folkhögskola är en av de många folkhögskolor i Sverige som ligger in the middle of nowhere och har ni fördomar om hur det är att plugga på en sådan och framför allt bo i ett litet samhälle, så kan jag säga att många av dem stämmer. Axvall-tiden var galet rolig, som utbytesstudent behövde man inte tänka på ekonomin. Så man pluggade och hade kul.

2004 Andra terminen på Axevalla. Man hade kul och tänkte väldigt lite på framtiden. Man levde i en bubbla. Man umgicks med många som man inte skulle umgås annars. I verkliga livet. Samtidigt är jag väldigt tacksam för den tiden för jag lärde mig så himla mycket och skaffade riktiga vänner. Och det är vi fortfarande. Det vore faktiskt riktigt kul att skriva en uppsats om livet på en folkhögskola, framför allt om gruppdynamik och vad som händer med människor som skulle aldrig ha träffats annars, umgåtts, blivit ihop osv osv. I slutet av maj var det dags att åka hem. På universitetet hände det massor när jag var borta och helt plötsligt så visade det sig att det var omöjligt att tillgodoräkna vissa poäng, för kurser som jag missade, fanns inte längre. Jag jobbade som en dåre med hotellbokningar och försökte skriva tentor. Den här sommaren var väldigt jobbig på många sätt, och en dag förstod jag att jag inte ville göra allt det där längre. Så jag fixade ett au-pairjobb, packade väskan och flyttade till Stockholm. De månaderna när jag jobbade som au-pair var ett helvete och jag var så himla glad när det var över och jag flyttade in hos mina vänner på Örnsberg och sen skaffade en studentetta i Danderyd. Jag träffade många nya människor och några av dem blev riktiga vänner.

2005 kom jag in på socionomlinjen vid Stockholmsuniversitet och började jobba extra som personlig assistent. 2005 var inget lyckligt år. Det året bestod av två saker: jobb och plugg. Jag var trött jämnt och var allt annat än social.

2006 Studierna fortsatte. Jag blev arbetslös och letade efter ett nytt jobb. Som tur var, hittade jag ett ganska snabbt. Sen träffade jag O. och det var början på något väldigt väldigt fint…

2007 var ett år då det vände. Helt.

2008 Praktik på en familjerättsbyrå. Det har ändrat min inställning till socionomyrket. Jag sa upp min lägenhet i Danderyd och flyttade ihop med min kille. Vi bodde i hans lilla etta på 28 kvm på Söder och det var så himla kul. Att bo ihop. Vi bestämde oss att flytta till Amsterdam utan att ens varit där. (O. fick ett jobberbjudande, som han tackade ja till.) Vi åkte till Amsterdam för första gången nån gång i juni och i början av september flyttade vi. Det var mycket som var jobbigt i början, men det var det värt!

2009 var ett lyckligt, roligt och spännande år! Vi firade nyår här i stan och hade världens roligaste kväll bara vi två. Jag startade den här bloggen. Vi träffade många härliga människor och gick på en massa roliga tillställningar. Sommaren i stan var också hemskt fin, vi hade besök från Stockholm och upptäckte en massa intressanta ställen vi inte besökt förut. I december gifte vi oss och det var så himla fint.

Similar Articles

3 kommentarer

Kommentera

CommentLuv badge

copyright 2008-2009 29 kvadrat