2014 16/04

Nej tack till praktikanter!

Jag är i vecka 37 nu, vilket är ju galet! Tiden går verkligen hur fort som helst.

Idag var jag på kontroll hos min barnmorska (som är förresten helt fantastisk!) och vi skulle prata om hur graviditeten har varit, framtida förlossning och skriva journal. Jag såg fram emot detta! En av de saker jag ville ta upp är att jag inte vill ha några praktikanter med på förlossningen. Det är kanske själviskt och jag förstår ju att man ska få lära sig, men jag vill verkligen inte ha med mer personal än nödvändigt.

Och hur börjar vårt möte då? Jag sitter och väntar. Det kommer fram en tjej och säger hej (det är samma tjej som var med på föräldrautbildningen) och jag hinner tänka ”Ska du vara med nu?” men tror att hon bara ska säga att jag kan gå in nu. Men nej, hon ska ju vara med. Jag hinner tänka att man brukar ju fråga om det är ok att en praktikant ska vara med eller ej innan. Det är ingen stor grej men jag hade ju faktiskt sett fram emot att träffa min barnmorska och prata om MIN FRAMTIDA FÖRLOSSNING. Vi ska göra den vanliga undersökningen och det är praktikanten som ska, så klart, göra det. Hon har svårt att känna hur bebisen ligger och också säger det. När jag var på kontroll sist så sa min barnmorska att bebisen hade fixerat sig med huvudet neråt och att allt är preciiis som det ska (=mycket bra!). Hon behöver känna till ännu en gång och frågar var jag känner bebisen mest och nu helt plötsligt blir alla osäkra och min barnmorska ska också känna efter. Men bebisen hade ju fixerat sig? Så det blir remiss till SÖS för säkerhets skull. Sen ska praktikanten mäta magen och har svårt att göra det också. ”Det är inte så lätt att…” Eh nej. Och så kan du trycka lite hårdare också, så känns det ännu bättre. Sen ska vi lyssna på hjärtljudet och jag måste fråga själv hur fort det slår. När vi är klara ska vi skriva journal. Det är inte alls lika trevligt att helt plötsligt ha en helt okänd person bredvid som jag har noll kemi med. Jag frågar om alla på SÖS arbetar på samma sätt och tar upp förlossningsskador. Praktikanten är med i diskussionen. Att ta upp det där med att jag inte vill ha praktikanter närvarande på förlossningen känns inte lägligt. Vi pratar om bedövning och det skrivs in att jag är öppen för förslag. Jag hoppas att alla på SÖS kommer tolka detta ”ge mig allt”, för det är just det vi har pratat om (om det nu blir SÖS). Efter några frågor till är vi klara och praktikanten ska ta blodprov. Under den tiden hinner hon fråga mig vad jag jobbar med. Jag känner inte alls för att prata om det, tänker mest på mina blodvärden. Ännu mindre känner jag för att förklara för henne vad mina arbetsuppgifter går ut på. Hon skriver ner resultaten och jag frågar vad som står. Har lust att säga något i stil med ”Ursäkta men ska du inte säga vad som står?” men istället blir det ”Vad står det?”. Sen går vi till vågen och jag får höra att min vikt är normal och att det är nog minus nåt kilo i kläder. Sen är det glad påsk och hej.

Imorgon ska jag på ultraljud och hälsa på världens finaste bebis! Utan praktikant.

Similar Articles

2 kommentarer

  • Vad dåligt, de måste ju fråga om det är ok med dig att en praktikant är med! Det är ju jätteviktigt att en kan prata öppet om förlossningen och ev rädslor med en person en har förtroende för!

  • Eller hur? Det blev inte alls som jag hade tänkt mig, jag får ta upp det nästa gång vi ses! Och visst går det att ändra/lägga till vissa saker i journalen? Är inte nöjd med sammanfattningen och kan fortfarande inte släppa att den där tjejen fick vara med bara så där. Tyvärr så var det just hennes närvaro som förstörde allting.

Kommentera

CommentLuv badge

copyright 2008-2009 29 kvadrat