2012 14/02

Nej, alla estniska barn är inte förvirrade

Man blir bara så trött. Socionomen Elise Claeson borde verkligen läsa på hur och när man ska använda ordet ”hen”. Det blir bara så pinsamt när man uttalar sig om något man inte har koll på. Vissa språk saknar könsbestämda pronomen helt (estniska, finska), vilket är mycket bra och praktiskt. Jag, som kan estniska, kan säga, att det inte har gjort någon förvirrad. Och visst blir man förvånad att vissa som verkar vara så insatta i den här debatten har missat parallellen med finska ”hän” helt och hållet.

Similar Articles

9 kommentarer

 • Å andra sidan kritiserar ju Elise Claeson i artikeln snarare hela synen om att flickor och pojkar ska behandlas som att de har samma kön i den åldern. Det är artikelförfattaren som drar in ordet ”hen” i diskussionen och Claeson gör sitt bästa för att visa att det är könsfrågan i sin helhet som hon tycker är problemet och att det är där barnen bli förvirrade. Till sist gör rubriksättaren det den gör bäst och skapar en rubrik som tar fram starka känslor redan innan någon har läst artikeln, även om det som här inte alls är något citat. Långt därifrån.

 • bra sagt Andreas

 • Men å andra sidan så känns ju Elise minst lika förvirrad som John Gray var på Skavlan för nån dag sen. ”Sluta var rättvis nu, annars dör ju romantiken.” Typ. Men lol.

 • Tycker också det är lustigt hur de skriver att hen borde göra barnen förvirrade. Men även ifall det nu inte är själva ordet som är problemet så förstår jag inte varför barnen blir förvirrade av att inte stöpas i mallar…

 • @Oskar: Han verkade arg och grälsjuk (pga tidigare diskussioner bakom scenen förstås!). Men på vilket sätt var han ”förvirrad”? Han var ju bara en traditionellt konservativ person, ungefär som större delen av jordens befolkning är. (Tänk Ryssland, Indien, Kina, Japan,…)

  @ida: Vi är redan stöpta i mallar när vi kommer ut, ur livmodern. Det här är ett fånigt försök att blunda för detta, självklart kan det vara förvirrande.

  Därmed inte sagt att alla pojkar är macho och alla flickor pyssliga, vi är självfallet i första hand unika personer. MEN könet är biologiskt, inget annat. Allt prat om ”socialt kön” och ”genus” däremot, DET är en social konstruktion. (Se exempelvis hjernevask (hjärntvätt) på norskt tv (eller YouTube) om du vågar se kvasi-forskarna bli avslöjade…)

 • Så bakåtsträvande och tråkigt!
  Det är klart att barnen ska upptäcka sina kön, sina biologiska kön, könsorgan, det hör till. Men för den skull behöver de inte bli prinsessor och riddare.

 • Henke! Okej jag kan ersätta förvirrad med dum och uppspelt istället – för han var inte bara konservativ, det kändes som han hade rätt dålig koll på hur han skulle uppföra sig också, vilket gjorde det lite sådär extra pinsamt jobbigt att titta på.

  Såklart vi har biologiska kön, det vet vi. Men vi vet ju också att samhället spelar så väldigt stor roll och gör så mycket hemskt med hur vi ser på oss själva och varandra också, eller hur? Vi vet också att det är nåt som har blivit mycket mycket bättre de senaste… 100 åren? 50? Och det är ju bra om vi fortsätter på det sättet. Jag hoppas att om vi om 100 år till har fortsatt i den riktning vi är på väg! Heja hen!

 • Finska och estniska saknar könsbestämda pronomen och där finns heller inga könsroller. Man vet knappt vem som är vem i Finland, Nordens queerland No 1.

 • Problemet med biologiskt kön är att man tror det handlar om antingen män elller kvinnor, pojkar eller flickor.

  Precis som socialt kön (ja, det finns självklart, annars hade vi inte haft könsroller) är även det biologiska könet flytande. Faktum är att västerlandet är extremt konservativt i detta avseendet.

  Hela sydostasien kryllar av transor och könsbytare och öppet könlösa. Men man knyter det inte till sexuallivet och det gör det troligen lättare i vissa avseenden för dessa att vara öppna.

  Sex skall enligt heteronormen ske mellan man och kvinna, annars är man pervers eller allmänt galen. Det är detta som är drivkraften bakom Västerlandets bisarra fixering av översexuella läderbögar och manlig våldtäkt och kraven på tydliga könsnormer hos de konservativa krafterna.

  De som inte ansluter sig till heteronormen i sydostasien är utsatta på andra sätt, men oftast accepteras de av sina familjer och vänner. Och det som slagit mig efter 8 år i sydostasien är att ganska många faktiskt väljer att inte könsidentifera sig över huvudtaget. Vi tenderar att se sminkade katoys i Thailand eller baklas i det katolska Filippinerna som representanter för det könsöverskridande, men de allra flesta är betydligt mer subtila i sitt överskridande.

  Så Elise är definitivt ute och cyklar liksom i stort sett allt annat hon debatterar när det gäller jämställdhet. Hon är helt enkelt genuint okunnig och etnocentrisk och moralkonservativ i ordets värsta mening.

Kommentera

CommentLuv badge

copyright 2008-2009 29 kvadrat