2011 06/01

Fantastiskt gott! (vietnamesiskt)

matlagning 003

Ikväll har vi lagat citrongräsmarinerat fläsk med nuoc cham-sås. Det är fantastiskt gott så ni måste bara prova det! (LCHF har tyvärr gått åt skogen, eller rättare sagt inte helt, jag äter mycket mindre kolhydrater nu än förut, men jag gör det iaf.) Här kommer receptet!

Nuoc cham-såsen:

Ingredienser:

1 röd chili

1 skalad vitlöksklyfta

5 msk strösocker

½ dl kokande vatten

½ dl fisksås

1 dl färskpressad limesaft

Gör så här:

Kärna ur och strimla chilin, sen pressa vitlöken. Blanda i en skål med sockret och häll över vattnet. Tillsätt fisksåsen och limejuicen. Rör tills sockret har löst sig. Låt såsen stå i kylen i minst 30 minuter!

Citrongräsmarinerat fläsk: (4 portioner)

Ingredienser:

400g fläskfilé

lite olja till gallret

Marinaden

3 skalade vitlöksklyftor

2 citrongräs

1 msk fisksås

1 tsk farinsocker

små grillspett

Till servering

jasminris

1 dl jordnötter

Gör så här:

1. Börja med att skära köttet i tunna strimlor. Pressa vitlöken och finhacka citrongräset, sen blanda med fisksåsen och sockret. Blanda köttet med marinaden. Låt stå i kylen i minst 30 minuter, ju längre, desto godare!

2. Sätt ugnen på 175 grader. Trä upp köttet på grillspett.

3. Koka riset.

4. Pensla ugnsgallret med lite olja, sen lägg spetten på gallret och ställ i ugnen med en plåt under, som marinaden kan droppa på. Grilla i ca 15 minuter. Finhacka jordnötterna under tiden.

5. Servera med ris, jordnötter och nuoc cham-sås i en skål bredvid.

Similar Articles

2 kommentarer

  • Nu är jag så jävla mätt att jag knappt kan gå. Två portioner middag och en halv kaka med mörk mintchoklad men.. det ser ruskigt gott ut!

  • Du borde varna att nuoc cham inte är för alla haha 🙂 Jag är vietnames och har försökt att få min pojkvän att gilla fisksås i evigheter. Jag tror att de flesta svenskar jag har presenterat det för har bildat sig någon slags fel uppfattning redan vid namnet fisksås. Han kan äta det nu men är aldrig lyrisk över det, han föredrar att doppa i soja. Något som är väldigt gott till nuoc cham är färska vårrullar, bara ett litet tips 🙂

Kommentera

CommentLuv badge

copyright 2008-2009 29 kvadrat