2014 07/03

Den internationella kvinnodagen

Kvinnor har längre lön än män. I det privata näringslivet på de högsta positionerna finns fler män än kvinnor. Män har högre ingångslöner än kvinnor.
Det är kvinnor som står för den största delen av föräldraledigheten, vilket är ca 80 procent! Den som tar ut flest föräldradagar är också den som tar en större del av arbetet med att ta hand om barnen och hushållet.
Kvinnor vabbar oftare. Anledningen till det är att deras arbestsuppgifter anses vara inte lika viktiga/mindre akuta.
Kvinnor jobbar mer deltid än män. Deltidsarbete innebär sämre ekonomi, lägre pensioner, mindre makt över sin arbetssituation.
Fall då uppenbart skyldiga våldtäktsmän frias.
Alla förlossningsskador räknas inte som vårdskador.
Sen tänker jag att det är superviktigt med intersektionell analys när allt detta uppmärksammas och diskuteras.
Det här funkar liksom inte alls. Det är ju pinsamt.

Imorgon är det den internationella kvinnodagen och för mig är det en dag då man ska hylla alla de fantastiska kvinnor som kämpade för rösträtt och fri abort och annat viktigt. En dag då man blir extra påmind om att det självklara vi har idag är resultat av äldre generationers kamp. Och det är långt kvar tills kvinnor och män blir helt jämställda i Sverige. Jag tänker först och främst på att:

Kvinnor har lägre lön än män. I det privata näringslivet på de högsta positionerna finns fler män än kvinnor. Män har högre ingångslöner än kvinnor.

Det är kvinnor som står för den största delen av föräldraledigheten. (Ca 80 procent.) Den som tar ut flest föräldradagar är också den som tar mest hand om hushållet och barnen.

Kvinnor vabbar oftare. Anledningen till det är att deras arbetsuppgifter anses vara mindre akuta/ inte lika viktiga.

Kvinnor jobbar mer deltid än män. Deltidsarbete innebär sämre ekonomi, lägre pensioner, mindre makt över sin arbetssituation.

Alla förlossningsskador räknas inte som vårdskador.

Fall då uppenbart skyldiga våldtäktsmän frias. Hur lagen är utformad idag.

Sen är det ju superviktigt med intersektionell analys när allt detta uppmärksammas och diskuteras. Sånt här fungerar inte alls! PINSAMT!

den_internationella_kvinnodagen

Similar Articles

Kommentera

CommentLuv badge

copyright 2008-2009 29 kvadrat