2012 19/03

Belgradsresan

Jag har haft en helt underbar liten semester i Belgrad. Den började dock med en händelse som sänkte humöret rejält och slutade med en annan. Först en farmaceut som inte ville hjälpa mig att välja rätt allergimedicin för ”Nej, nu får du ursäkta mig här, jag har en kund som väntar” (WTF!) och passkontrollen på vägen hem, på Arlanda. Jag kände mig så kränkt så jag funderade på att skicka en anmälan till DO. Det tar nån minut för svenska medborgare att gå igenom passkontrollen. Det tog en evighet för mig med mitt estniska pass, som är också ett EU-pass. Man är tydligen tvungen att gå igenom alla gamla stämplar och uppehållstillstånd från den tiden Estland inte var med i EU, nämligen alla stämplar innan 2004. Kolla väldigt noga. Sedan diskutera med sina kollegor huruvida passet ser konstigt ut eller inte och kommentera det med ”Men hon har ju haft det ett tag.” Och sen när man blir arg, vilket man har all rätt till att bli får man höra ”Nu får du gå.” Och ens man som vill fråga vad det är som händer får höra ”Passa dig nu!” Det hela slutar med att hen tillägger ”Vet du att ditt pass går ut snart?” Med snart menar hen fem månader. Och det är ju väldigt relevant i sammanhanget. Välkommen hem.

Själva semestern var mycket fin, rolig och intensiv. Vi bodde i ett litet hus som låg i Skadarlija, ett mysigt område i centrala Belgrad. Att bo i ett hus mitt i stan som dessutom ligger väldigt nära till en lokal matmarknad är ju hur fantastiskt som helst. För man kan alltid gå hem och laga något litet när man inte vill äta ute. När det gäller mat så är Belgrad värsta LCHF-paradiset och alla kötträtter jag åt var helt fantastiska. Som den här till exempel.

IMG_0526

Kött med stort K.

Under de 4 dagarna vi var i stan hann vi med väldigt mycket, nämligen turista från tidig morgon till kväll under en hel dag, gå på Resonate, turista lite till, träffa en kollega som vi aldrig träffat IRL, dricka serbisk öl och hänga på en liten lokal bar (mycket bra!) och äta kött.

Här är några bilder på Belgrads fästning, som är gigantisk!

IMG_0474

IMG_0479

IMG_0482

Resonate var kul och det hölls en hel del riktigt intressanta presentationer. Jag gillade mest Jonathan Puckey, Jer Thorp, Champagne Valentine (även fast jag missade den största delen av presentationen) och Jürg Lehni. Festivalen förtjänar så klart ett eget inlägg, så kanske dyker det upp något mer om det senare. Så här såg det i alla fall ut.

resonate

Mycket fokuserad front row.

Och det där med att jag kunde läsa och förstå vad gatunamn, skyltar och annat betyder utan att kunna språket för ryska och serbiska är ju rätt lika var hur kul som helst också.

IMG_0492

Similar Articles

3 kommentarer

  • Vilken häftig semester!

    men fy fan för mottagandet när ni kom hem!

  • Hum.. Passkontrollen sätter alltid mitt tålamod på prov. Varje gång blir de lika förvånade när jag svarar på deras fråga ”Business or pleasure?” alt. ”How long are you staying in Sweden?” med ”Jag bor här.” Om de bara kunde bläddra i mitt pass innan de ställer några frågor..

  • Synd att det var lite trist väder i Belgrad. Vi går åka dit tillsammans, på sommaren!

Kommentera

CommentLuv badge

copyright 2008-2009 29 kvadrat